Üzümlü’de Baharın Habercisi Nevruz Çiçekleri

Üzümlü ilçesinde baharın habercisi nevruz çiçekleri açmasıyla birlikte ilçede yaşayan vatandaşlar bir gelenek haline getirdikleri nevruz çiçeğini toplayıp şifa niyetine yemeye başladı.

Haber: Yakup BAKAR – AA

Üzümlü ilçesinde nevruz çiçeğini toplayıp şifa niyetine yeme geleneği uzun yıllardır ilçe de yaşayanlar tarafından sürdürülüyor. Günümüzde daha çok çocuklar tarafından toplanarak ailelerine götürülen nevruz çiçeği, hem baharın habercisi hem de şifa kaynağı olarak görülüyor. İlçe merkezinden Esence Dağı eteklerinde Abuşağa mevkisinde bulunan kumlu yamaçta yetişen nevruz çiçeklerini toplamak için çocuklar uzun bir yolu yürüyerek bölgeye ulaşıyor. Yaklaşık 10 kilometre yürüyen çocuklar ulaştıkları alanda buldukları nevruz çiçeklerini köklerinden kazarak itina ile topraktan çıkartıyorlar. Uzun ve zahmetli uğraşların ardından toplanan nevruz çiçekleri çocuklar tarafından kökleri ve çiçekleri seçilerek çiğ olarak şifa niyetine yeniliyor. Çocuklar tarafından toplanan çiçekler evlere de götürülerek diğer aile fertleri tarafından tüketiliyor.

14 yaşındaki Hasan Nevruz, nevruz çiçeği toplayıp şifa niyetine yeme geleneğini büyüklerinden öğrendiklerini ve kendilerinin de bunu her yıl yaptıklarını belirterek “Kış bittiğinde karlar eridiğinde biz arkadaşlarımızla, büyüklerimizle bir araya gelip dağlarda nevruz çiçeği topluyoruz. Bunları yediğimizde şifa buluyoruz. Bu geleneği bize babamız, dedelerimiz, amcalarımız öğretti. Bu çiçek kumlu alanlarda zor yetişiyor. Dağda yetişen bu çiçeği zor olarak bulup çıkardık. Arkadaşlarımızla birlikte gelip çiçekleri topladık, şifa niyetine yiyoruz.” dedi.

Diğer bir çocuk Mustafa Hankaya ise “Ben bu geleneği ilk defa arkadaşlarımdan öğrendim. Onlarda babalarından, dedelerinden öğrenmişler. tadı güzel, şifa niyetine yiyoruz. Toplaması da zor. Dağlık kumlu alanlarda yetişiyor. Çıkarması zor ama yemesi güzel.” dedi.